Choď na obsah Choď na menu

Svätý Patrik

Sv. Patrik sa narodil okolo roku 385 v dnešnom Anglicku v rodine dôstojníka rímskej jazdy. Mladosť  prežil  bez  vzťahu s Bohom.  Ako 16-ročného ho uniesli piráti, predali ho do otroctva a šesť rokov prežil v Írsku ako pastier u druida Milgu. V čase svojho otroctva prežil obrátenie, chápal zotročenie ako trest za svoje hriechy a prežil ho v modlitbách k Bohu. Po šiestich rokoch mal  sv. Patrik  sen, v ktorom mu Boh ukázal loď, ktorá ho mala odviezť z otroctva. Sv. Patrik sa vybral na vzdialené miesto, kde ho naozaj čakala loď, pripravená vyplávať. Nejaký čas prežil u sv. Jána Kassiána, neskôr študoval v Auxerre u sv. Germána. Ako 45–ročný  bol vysvätený  za biskupa a v roku  432  sa  ako misionár  vylodil v Írsku.

Vydal sa k svojmu bývalému otrokárovi Milgovi, ktorého sa mu podarilo obrátiť. Obrátil na kresťanstvo viacerých šľachticov a pokúšal sa obrátiť aj kráľa Laugaria. Napriek jeho zákazu na Bielu sobotu zapálil Veľkonočný oheň a vyvolal t˘m hnev panovníka, ktorý dal rozkaz ho zabiť. Lenže sv. Patrik po modlitbe, dnes nazvanej Pancier sv. Patrika, unikol  z obkľúčenia a vďaka tejto vrúcnej modlitbe odolal aj všetkým ďalším pokusom o jeho zabitie. Kráľ nakoniec kapituloval a sám sa dá pokrstiť.

Po nejakom čase však časť Írov, poštvaná tradičnými keltskými kňazmi – druidami – žiadala kráľa o vyhnanie sv. Patrika a jeho učeníkov. Vtedy kráľ zorganizoval akýsi Boží súd – súboj sv. Patrika s druidami. Druidi spôsobili, aby snežilo, ale sv. Patrik znamením kríža okamžite fujavicu zastavil. Druidi spôsobili tmu, ale sv. Patrik modlitbou k Bohu privolal slnko. Druidi spôsobili, požiar lesa, sv. Patrik modlitbou k Bohu privolal mrak a dážď požiar uhasil. Výsledkom súboja bolo, že väčšina Írov aj druidov sa nechala pokrstiť.

Sv. Patrik zomrel prirodzenou smrťou ako 76 ročný. Počas svojho života osobne pokrstil približne 120 tisíc Írov, založil viac ako 300 kostolov a veľa kláštorov. Podľa legendy sv. Patrik vyhnal z Írska všetkých hadov. Skutočne, tento druh živočíchov v Írsku úplne chýba (pozn. red.) Modlitba Pancier sv. Patrika (stæpec) je viac ako  1500 rokov stará, dlhý čas sa odovzdávala ústnym podaním, takže existujú desiatky jej verzií. Prajem vám, aby ste mali s touto modlitbou podobný  účinok, ako mám ja sám.

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.