Choď na obsah Choď na menu

Sedem vecí, ktoré by ste mali stihnúť pred svadbou

4. 4. 2020

Sedem vecí, ktoré by ste mali stihnúť pred svadbou

 

 1. Stať sa dobrým, zrelým človekom.

To je prirodzený základ, bez ktorého to nejde. Nestačí, že sa teraz milujete. Ak nie ste vy alebo váš partner dostatočne zrelí na prijatie záväzku vernosti a mnohých obetí, nečakaných udalostí a kompromisov, ktoré nevyhnutne so sebou manželstvo prináša, potom staviate na piesku. Preto je dôležité pýtať sa: Povedali by o mne iní, že som dobrý chlap, dobrá žena, dobrý človek? Môžem to isté povedať o svojom partnerovi?

2. Naučiť sa spolu modliť a zdieľať duchovný život.

Ak je to len trocha možné, aby ste v tejto veci boli zajedno, stojí za to pozvať do vzťahu Boha, ktorý bude pilierom vašej lásky. On vás predsa povolal do manželstva. Manželstvo nie je nikdy len o vás dvoch, je to Boží dar. Je to sväté miesto, kde Boh rozdáva milosť, lásku a život. V biblickom príbehu Knihy Genezis, kde Abrahám poveril správcu svojho domu, aby našiel ženu pre jeho syna Izáka, vyjadruje Abrahám zásadné kritérium výberu budúcej nevesty. Nemá to byť cudzinka, ale žena z vlastného rodu – nie pohanka, ale z rodiny veriacich (Gn 24, 2 – 4).  Túto zásadu podčiarkuje aj sv. Pavol, keď píše Korinťanom: „Vari vieš, žena, či zachrániš muža? Alebo vieš, muž, či zachrániš ženu?“ (1 Kor 7, 16)

3. Naučiť sa spolu riešiť konflikty a nezhody.

 Je dôležité, aby ste mali podobné záujmy, hodnoty a pohľad na veci. No oveľa dôležitejšie je naučiť sa zaobchádzať s rozdielmi, ktoré medzi vami sú. Už ste sa pohádali? Ako to dopadlo? Viete si veci vydiskutovať bez toho, aby ste sa zraňovali? To, že sa hádate alebo spolu nesúhlasíte, samo osebe nie je nič zlé. Dôležité je, ako sa pri tom jeden k druhému správate a či sa dokážete zmieriť, poprosiť o odpustenie, odpustiť, urobiť ústupok bez pocitu krivdy, ale tiež si stáť za svojím. Povedali by ste, že ste dobrí priatelia, ktorí pri sebe dokážu stáť, aj keď príde niečo ťažké?

4. Poznať trvalé dobré aj zlé vlastnosti toho druhého (i seba samého).

Každý máme veľa darov. Čo si na vašom partnerovi vážite? Čo myslíte, že je jeho vkladom do vášho vzťahu? Čo sa od neho môžete naučiť? Aké má váš partner nepríjemné vlastnosti? Dokážete si predstaviť, že by sa táto vlastnosť u neho nikdy nezmenila? Dokázali by ste ho aj napriek tomu milovať a vážiť si ho? Dokážete do dvoch minút napísať desať vecí,  ktoré si na sebe vážite? Čím môžete druhého obdarovať? Čo myslíte, že sa mu na vás páči?

5. Poznať rodinu a priateľov vášho partnera.

Váš partner nespadol z neba. Má rodičov a veľa ďalších ľudí okolo, ktorí ho ovplyvnili a ktorí vám tiež o ňom môžu povedať veľa dôležitých vecí. Pýtajte sa. Vyhnete sa mnohým sklamaniam.

6. Začať sa učiť „jazyk lásky“ (a ospravedlnenia) toho druhého.

Psychológovia hovoria, že každý komunikujeme trocha inou rečou lásky. Chápeme ako prejav lásky niečo iné. Je to dané našou rodinou a povahou. Niekto dáva darčeky. Niekto prejavy nehy. Niekto je vo fyzických prejavoch skôr zdržanlivý a chápe ako prejav lásky sústredené počúvanie druhého. Ako vy druhému najčastejšie prejavujete náklonnosť? Ako druhý prejavuje lásku vám? Je tu nejaký prejav, ktorý vám chýba? To isté platí o ospravedlnení, aby ho ten druhý prijal.

7. Dobre sa naučiť prirodzené plánovanie rodičovstva (PPR).

Ak beriete svoju vieru vážne, budete musieť riešiť aj otázku manželskej čistoty a zodpovedného rodičovstva. Aby ste sa vyhli zúfalým pokusom, ktoré nevyhnutne vedú k rôznym sklamaniam, je veľmi dobré naučiť sa PPR už v období zasnúbenia. Navyše vám to poskytuje príležitosť hovoriť veľmi otvorene, a pritom čisto a s úctou k intimite toho druhého o sexualite, plánovaní rodiny a vašich predstavách o rodičovstve.